Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013

Απεργία Καθηγητών: Το θλιβερό φινάλε

Γράφει ο Άδηλος

Τα γεγονότα που προηγήθηκαν

Το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών καταθέτει πρόταση στο Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε. στις 9 Μαΐου, για 48ωρη απεργία 16 και 17. Γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ, την δεύτερη μέρα (17 Μαΐου) και εκτίμηση της κατάστασης (συμμετοχή, διαθέσεις κτλ)Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στις 18/5 για την μορφή και την κλιμάκωση του αγώνα. Η πρόταση καταψηφίζεται και η ΟΛΜΕ αποφασίζει 24ωρη απεργία στις 17/5 και πενθήμερη για 20 με 25/5

Στις αιτιάσεις του ΠΑΜΕ ότι για τέτοια έκτασης απεργία μέσα στις εξετάσεις προαπαιτούνται εξασφαλισμένη ενότητα και αποφασιστικότητα του κλάδου και κοινωνικές συμμαχίες πράγματα που δεν υπάρχουν αφού το ΔΣ της ΟΛΜΕ ένα χρόνο δεν έκανε τίποτε απολύτως για την προετοιμασία της αναμενόμενης σύγκρουσης εξαπολύθηκε μια απίστευτης έκτασης επίθεση κατηγορώντας το ΠΑΜΕ ότι είναι ηττοπαθές, στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές κ.α.

Η κυβέρνηση απάντησε με επιστράτευση.
Το ΠΑΜΕ πρότεινε στην ΑΔΕΔΥ άμεση απάντηση με απεργία στις 14/5 (Τρίτη) και 16 – 17/5(Πέμπτη Παρασκευή) Καλεί δε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας την Δευτέρα 13/5
Η ΑΔΕΔΥ (δηλαδή ΔΑΚΕ – ΠΑΣΚΕ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ) αποδέχεται το ένα σκέλος της πρότασης. Δηλαδή συγκεντρώσεις την Δευτέρα 13/5 και απεργία την Τρίτη 14/5

ΠΡΟΣΕΞΤΕ: Το ΔΣ της ΟΛΜΕ δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην απεργία γιατί ήθελε απεργία επ’ αόριστο από 17/5 και γιατί έπρεπε το διάστημα ως 17/5 να συζητήσει με τις ΕΛΜΕ (θαρρείς και κάτι εμπόδιζε να γίνουν και τα δύο) Στην απεργία της Τρίτης γίνεται φανερό ότι απήργησαν κυριολεκτικά μόνον τα μέλη του ΠΑΜΕ!!! (1,5% συμμετοχή)

Ο Θλιβερός Επίλογος

Οι ειδήσεις στις 15/5 αναφέρουν:
«Νέα δεδομένα δημιούργησε στη συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ, για την επικύρωση της απόφασης για απεργία μέσα στις εξετάσεις, η πρόταση της πλειοψηφίας του προεδρείου της ΟΛΜΕ να θέσει αιφνιδιαστικά ζήτημα για το εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις πραγματοποίησης της απεργίας.
Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στο ΔΣ της Ομοσπονδίας, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι κοινωνικοί όροι για να «σπάσουν» οι  καθηγητές την επιστράτευση της κυβέρνησης και η κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει τελικά κάτι τέτοιο.
Έπειτα από αντιπαράθεση των παρατάξεων της πλειοψηφίας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ) με τη μειοψηφία, αποφασίστηκαν δύο ψηφοφορίες: Η μία επί της πρότασης της ΟΛΜΕ για απεργία και η δεύτερη για το εάν υπάρχουν οι όροι για να γίνει η απεργία. Η πρώτη υπερψηφίζεται, ενώ η δεύτερη όχι».


  • Αυτοί δεν ήταν που κατηγορούσαν το ΠΑΜΕ ότι επικαλείται πως «δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή οι κοινωνικοί όροι» για την απεργία;


  • Αυτοί δεν κατηγόρησαν το ΠΑΜΕ ότι ισχυρίστηκε πως «η κοινωνία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει» την απεργία;
  • Αυτοί δεν ήταν οι επαναστάτες που το  ΠΑΜΕ δεν τους άφηνε να κάνουν… επανάσταση;

Αυτό μήπως είναι η επιβεβαίωση της λαϊκής παροιμίας "γλύφω εκεί που έφτυνα";

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ τόνισαν στη συνεδρίαση πως:
 «υπάρχει ανάγκη να αποτυπωθεί με σαφήνεια και καθαρότητα η θέση και η θέληση των 20.000 εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στις γενικές συνελεύσεις. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να την παρερμηνεύσει. Το ΠΑΜΕ τονίζει πως πήρε καθαρή θέση, και πήρε και την ευθύνη της πρότασής του. Η πρόταση του ΠΑΜΕ, μειοψήφησε στις γενικές συνελεύσεις. Υπερψηφίστηκε η πρόταση της πλειοψηφικής ηγεσίας της ΟΛΜΕ. Είναι αυτονόητο πως η ευθύνη βρίσκεται στις δυνάμεις που πρότειναν και διαχειρίζονται αυτή την εισήγηση και τη συγκεκριμένη πρόταση».

Και τι κάνουν οι δυνάμεις που πρότειναν τις πολυήμερες απεργίες και απέρριψαν τις απεργιακές προτάσεις του ΠΑΜΕ γιατί τις εύρισκαν «λίγες» και «συμβιβαστικές»;
Καμία απεργία!!!

Πως λέγεται αυτό; Ξεπούλημα; Προδοσία;

Συμπερασματικά

Οι ΓΣ υπερψήφισαν με μεγάλες πλειοψηφίες την πρότασή τους
και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις τα πήραν όλα πίσω!
Ξαφνικά «είδαν» πως δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τέτοιο αγώνα...
Χθες υπήρχαν. Σήμερα που ξανακοίταξαν  έλειπαν.
Έτσι με τα θυελλώδη χειροκροτήματα επαναστατικού ενθουσιασμού πήγαν στη ΓΣ των προέδρων. Αλλά είχαν ξεχάσει να πάρουν μαζί τους τις προυποθέσεις! Γύρισαν, έψαξαν παντού, αλλά οι προυποθέσεις δεν υπήρχαν πουθενά!
Τι να κάνουν, λοιπόν. «Αναγκάστηκαν» να μην ψηφίσουν αυτό που είχαν και οι ίδιοι ψηφίσει !!!,

Είναι αποκαλυπτική η τελική τοποθέτηση της Α. Φατούρου εκπροσώπου των «Παρεμβάσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ):
«Στις γενικές συνελεύσεις συμμετείχαν 20.000 εκπαιδευτικοί. Οι13.000 περίπου υπερψήφισαν την πρόταση της  ΟΛΜΕ.Απ'αυτούς οι 10.000 για το γαμώτο και 3.000 αποφασισμένοι να κάνουν απεργία που είναι μουτζαχεντίν. Συνεπώς δεν υπάρχουν όροι να πάμε σε απεργία. Επειδή όμως δεν μπορεί να μην γίνει και τίποτα, προτείνω:
Την Παρασκευή να απεργήσουν 500 συνδικαλιστές.
Οι επιτηρητές να πάνε κανονικά στα εξεταστικά κέντρα και οι υπόλοιποι που δεν εμπλέκονται στη διαδικασία των πανελλαδικών να πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια έξω από τα εξεταστικά κέντρα χωρίς να υπάρχουν απεργιακές φρουρές έξω από τα εξεταστικά κέντρα».

Δηλαδή οι Παρεμβάσεις έκαναν καθαρό ότι σε τίποτα δεν διαφέρουν από την ΠΑΣΚ, την ΔΑΚΕ και την Συνεργασία. Έκαναν ξανά καθαρό ότι εξαρχής πίστευαν ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία. Η τελική τοποθέτησή τους κάνει καθαρό ότι έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί επιδίωξαν να σύρουν τον κλάδο σε μια απεργία που οι ίδιοι δεν είχαν καν διάθεση να την υπερασπίσουν.

Αυτά είναι τα παιχνίδια των συνδικαλιστών του συστήματος.

Και στο τέλος πάντα πρέπει να φταίει και να καταγγέλλεται το ... ΠΑΜΕ!

Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».