Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

ΜΟΛΔΑΒΙΑ: Πολιτική ιχνογραφία

Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Μολδαβία, σε μια περίοδο που εντείνονται οι προσπάθειες της αστικής τάξης για ένταξή της στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ υπογράφτηκε πρόσφατα η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ. Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την περαιτέρω ενίσχυση των φιλοϊμπεριαλιστικών κομμάτων και την εμπέδωση του κλίματος τρομοκρατίας και αντικομμουνισμού σε όσους αντιστέκονται στην πορεία αυτή.
Με καταμετρημένο το 97,68% των ψήφων, σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές, τα τρία κόμματα του φιλοδυτικού μπλοκ - οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι
και οι Δημοκράτες - κερδίζουν συνολικά το 45% των ψήφων, ποσοστό που επαρκεί για να κερδίσουν περισσότερες από τις 51 έδρες που απαιτούνται για να έχουν την πλειοψηφία στο 101μελές Κοινοβούλιο.
Πρώτο ωστόσο ήρθε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 20,87%, που έχει κυρίως προσανατολισμό για στενότερη σχέση με τη Ρωσία, ενώ το Κόμμα Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας πήρε 17,84% σε μια σταδιακή πορεία συρρίκνωσης της εκλογικής του δύναμης. Το κόμμα αυτό, που βρέθηκε στην εξουσία και διαχειρίστηκε τον καπιταλισμό από το 2001 έως το 2009, έχει διολισθήσει όλο και περισσότερο σε σοσιαλδημοκρατικές θέσεις, από το 2007 ανήκει στο οπορτουνιστικό μόρφωμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (όπου συμπροεδρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ) και προβάλλει τη σύνδεση με τον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό και με τη Ρωσία ως «εθνικό συμφέρον». Το 2007, ενέκρινε νέο Πρόγραμμα στο οποίο παραιτήθηκε από τις έννοιες «μαρξισμός - λενινισμός» και «προλεταριακός διεθνισμός» και δήλωσε πως είναι «αριστερό κόμμα νέου τύπου». Και όχι απλώς εγκατέλειψε κάθε αναφορά στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό, αλλά φρόντισε να επιτεθεί με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, ενώ ο πρόεδρός του, Βλ. Βορόνιν, το 2006 ως Πρόεδρος της χώρας είχε υπογράψει το λεγόμενο «Ατομικό σχέδιο συνεργασίας της Μολδαβίας με το ΝΑΤΟ», συνεχίζοντας τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα του λεγόμενου «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη».
Ως αποτέλεσμα της διολίσθησης αυτής, πολλοί κομμουνιστές αποχώρησαν από τις γραμμές του ΚΚΔΜ, συγκροτώντας το Κίνημα «Αντίσταση», που θέτει στόχο τη συγκρότηση νέου ΚΚ. Το κόμμα αυτό λόγω των εκλογικών περιορισμών δεν μπόρεσε να πάρει μέρος στις εκλογές.
Στις εκλογές επίσης συμμετείχε και το λεγόμενο Κομμουνιστικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα, με ακόμα πιο διαχειριστικό και σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα από το ΚΚΔΜ, που πήρε 4,99% και δεν μπαίνει στη Βουλή αφού υπάρχει πλαφόν 6%. Ενδεικτικό του κλίματος των εκλογών είναι ότι υπάρχουν καταγγελίες για παρατυπίες με τους εκλογικούς καταλόγους, ενώ τρεις μέρες μόλις πριν την εκλογική διαδικασία απαγορεύτηκε η συμμετοχή του κόμματος «Πατρίδα» με φιλορωσικό προσανατολισμό.

ΠΗΓΗ

Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».