«Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» συνιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για το διχοτομικό σχέδιο που προωθείται, ενώ δηλώνει έτοιμη να εμπλακεί «ενεργά» στο θέμα της Ασφάλειας
Οι επαφές που είχε στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαίωσαν ότι εντείνονται ασταμάτητα οι διεργασίες για την επίτευξη συμβιβασμού στο Κυπριακό, με τις δυσκολίες που συνεχίζουν να προκαλούν οι σοβαρές αντιθέσεις και διαφωνίες σε αρκετά σημεία.
Ενδεικτική του πόσο βαθαίνει το αντιλαϊκό παζάρεμα για την προώθηση μιας νέας διχοτομικής λύσης είναι η αναφορά που έκανε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κατά την προχτεσινοβραδινή του συνάντηση με τον Κύπριο ηγέτη, τονίζοντας ότι «στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όπως βεβαίως και σε κάθε κρίσιμη διαπραγμάτευση, δεν μπορεί να θεωρείται τίποτα συμπεφωνημένο έως ότου συμφωνηθούν τα πάντα».
Ανέδειξε ουσιαστικά ότι όλα τα κεφάλαια συνδέονται και η όποια συμφωνία πιθανώς καταληχθεί θα
είναι αποτέλεσμα εξισορρόπησης διαφορετικών και συχνά αντικρουόμενων σχεδιασμών. Αλλωστε, οι εξελίξεις στο Κυπριακό προχωρούν και εντάσσονται σε μια γεωγραφική περιοχή και μια χρονική περίοδο όπου κονταροχτυπιούνται ισχυρά μονοπωλιακά συμφέροντα, με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα που τα υπηρετούν να «δείχνουν τα δόντια τους» σε όλα τα επίπεδα.
Κατά τ' άλλα, ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία στις συναντήσεις που ξεκινούν την Κυριακή να «επιτευχθεί συναντίληψη πρωτίστως για τα κριτήρια των εδαφικών αναπροσαρμογών» και τόνισε: «Χρειάζεται, επαναλαμβάνω, ψυχραιμία, ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από μια επανενωμένη Κύπρο, με μια λύση όμως η οποία θα είναι πραγματικά δίκαιη και πραγματικά βιώσιμη».
Την ίδια στιγμή, στο κρίσιμο ζήτημα της Ασφάλειας, στο οποίο επικεντρώνονται διάφορες ανοιχτές αλλά και παρασκηνιακές επαφές, ο Αλ. Τσίπρας ουσιαστικά ξεκαθάρισε την ετοιμότητα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλάβει ενεργό ρόλο σε αντιλαϊκές μεθοδεύσεις που προχωρούν στο όνομα της «σταθερότητας» με μοχλό το Κυπριακό, αλλά με προεκτάσεις για την ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο. Αλλωστε, η πολυτάραχη Ιστορία της Κύπρου είναι σημαδεμένη από το έντονο ενδιαφέρον ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το νησί, εξαιτίας της γεωστρατηγικής του θέσης και της κοντινής του απόστασης από σταυροδρόμια κρίσιμα για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων, για τη διαμόρφωση επιχειρηματικών και άλλων γεωπολιτικών ισορροπιών.
«Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα εμπλέκεται και θα εμπλακεί ενεργά συγκεκριμένα στο διεθνές ζήτημα της Ασφάλειας», είπε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι το ζήτημα «αυτό μπορεί να διευθετηθεί σε πολυμερές πλαίσιο», εννοώντας χωρίς αποκλεισμό ισχυρών «παικτών» που θέλουν εμπλοκή και όχι με το περιορισμένο «πενταμερές» σχήμα, στο οποίο επιμένουν Τουρκία και ψευδοκράτος, μόνο με τους δύο συνομιλητές από Κύπρο και Τουρκία, Ελλάδα, Μ. Βρετανία.
Για τα ίδια ζητήματα της Ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξής του χτες στο κυπριακό ΡΙΚ και επανέλαβε την προχτεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, ότι, δηλαδή, «οφείλει να καταργηθεί το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων και, βεβαίως, να υπάρξει αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Από εκεί και πέρα, για ειδικότερα θέματα που αφορούν στην Ασφάλεια και στα οποία ούτως ή άλλως η Ελλάδα - η Ελληνική Δημοκρατία - εμπλέκεται με συγκεκριμένο τρόπο, δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, όσο αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις».
Από τη μεριά του, ο Ν. Αναστασιάδης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις «προϋποθέσεις που δημιουργούνται» για να περάσει η διαδικασία «στα επόμενα στάδια (...) με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης», με την προϋπόθεση ότι «θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομένουσες διαφορές, αλλά και να δοθεί ο χρόνος, έτσι ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων». Επιπλέον, διατύπωσε την προσδοκία ότι «και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση, προκειμένου να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό. Ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση, αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, και υποβοήθηση, έτσι ώστε να ξεπεραστούν δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται». Τέλος, ο Κύπριος ηγέτης αναφέρθηκε και στις επαφές που έγιναν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπ. Ομπάμα, που εμφάνισε ως «δημόσια εκδήλωση» της συμπαράστασης της Αθήνας. Θυμίζουμε ότι στις δηλώσεις που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι η λύση που προωθείται θεωρείται προϋπόθεση για να προχωρήσουν «οικονομικές ευκαιρίες» σε όλο το νησί, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα «μεταβατικό σχήμα» που μπορεί να βρεθεί, «ένα μηχανισμό για μία μεταβατική κατάσταση από το σημερινό status quo (στάτους κβο) προς μία μελλοντική κατάσταση, αυτό το οποίο φαντάζονται και επιθυμούν και οι δύο πλευρές».
Σπρώχνουν το αντιλαϊκό παζάρι
Τις αυξημένες προσδοκίες που έχουν πολλά αστικά επιτελεία αποτύπωσαν και οι δηλώσεις των άλλων πολιτικών αρχηγών που έγιναν κατά τις χτεσινές επαφές τους με τον Κύπριο ηγέτη.
Ετσι, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος, σημείωσε ότι «θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και είμαστε προσεκτικοί στις διαπραγματεύσεις στο να μην γίνει προσπάθεια από κάποιους να γυρίσουμε στο καθεστώς του '60, όπου η μειοψηφία ουσιαστικά ελέγχει την πλειοψηφία».
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μίλησε για λύση «που θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ρήτρες και δεσμεύσεις, που θα είναι άδικες για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη λειτουργία του ομοσπονδιακού σχήματος και σε αδιέξοδο».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, εκτίμησε ότι «τα προβλήματα που είναι μπροστά μας είναι λιγότερα από όσα είναι πίσω μας».
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι οι νέες συνομιλίες Αναστασιάδη - Ακιντζί στο Μοντ Πελεράν θα διαρκέσουν (τελικά) δύο μέρες, δηλαδή θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα 21 Νοέμβρη. Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των συνομιλιών, ο Σιντίκ είπε ότι αυτό εναπόκειται στις δύο πλευρές και ότι δουλειά του Οργανισμού «είναι να διευκολύνουμε τις δύο πλευρές με οποιονδήποτε τρόπο μπορούμε».