Σαφή κατεύθυνση προς τους δήμους να περιορίσουν τις δαπάνες τους δίνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Η συγκεκριμένη επιταγή συνοδεύεται από οδηγίες - εντολή προς τους δήμους για το πώς θα συντάξουν τους προϋπολογισμούς τους αλλά και από τη δημιουργία νέων μηχανισμών ελέγχου που θα εγγυώνται ότι αυτοί δεν θα αποκλίνουν από τους γενικότερους δημοσιονομικούς στόχους. Οι δήμοι καλούνται να υλοποιήσουν αυστηρά τους στόχους του τρίτου «αριστερού» μνημονίου, όταν ήδη οι λαϊκές οικογένειες στερούνται βασικές δημοτικές υπηρεσίες και έργα, πληρώνοντας μάλιστα ακριβά την υποτυπώδη λειτουργία τους. Οταν, επιπρόσθετα, στενάζουν από την ανεργία, την αναδουλειά και τη γενικότερη φοροεπιδρομή. Θυμίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, οι δήμοι έχουν «δει» τη χρηματοδότησή τους να μειώνεται τουλάχιστον κατά 60%, που στην πράξη μεταφράζεται σε υποτυπώδη λειτουργία των υπηρεσιών τους, σε σοβαρή έλλειψη προσωπικού, σε ξεπούλημα έργων και περιουσίας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Εξέλιξη για την οποία φέρει βαρύτατες ευθύνες η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία ζητά αύξηση των πόρων της Τοπικής
Διοίκησης από την αντιλαϊκή κρατική φορολόγηση, τη συμμετοχή των δήμων στα ευρωπαϊκά προγράμματα που ωφελούν το κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα, την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με δήθεν χαμηλά επιτόκια.
* * *
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με διαδοχικές κινήσεις μέσα στη βδομάδα, έρχεται να εγγυηθεί τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, σε βάρος των πολύπαθων λαϊκών στρωμάτων. Πρώτα εξέδωσε οδηγίες για την κατάρτιση των δημοτικών προϋπολογισμών για το έτος 2016, όπου επισημαίνεται ότι αυτοί θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι ή πλεονασματικοί. Στην κατεύθυνση αυτή, οι οδηγίες καλούν τους δήμους σε περιορισμό των δαπανών τους στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα και σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Ενώ όσοι δήμοι δεν δύνανται να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους προτρέπονται σε δανεισμό, τον οποίο βεβαίως θα επιβαρυνθούν τα ίδια τα λαϊκά στρώματα. Προκειμένου να μην υπάρχει καμία απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους που τίθενται, η κυβέρνηση κατέθεσε μέσα στη βδομάδα, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, νομοσχέδιο στο οποίο συστήνονται νέοι μηχανισμοί ελέγχου της οικονομικής λειτουργίας των δήμων. Διατηρεί, δηλαδή, τον ασφυκτικό έλεγχο και προσδιορισμό της οικονομικής πολιτικής που ασκούν οι δήμοι, τον οποίο επέβαλε και το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, που με βαρύγδουπους τίτλους ο ΣΥΡΙΖΑ αποκήρυσσε προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά.
* * *
Συγκεκριμένα, με νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, προβλέπεται η ίδρυση, στην κάθε έδρα Περιφέρειας, Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας, η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. Σε κάθε Αυτοτελή Υπηρεσία Εποπτείας συστήνεται η θέση του Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος ασκεί τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και τον πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών οργάνων τους. Παράλληλα, συστήνεται Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ. Αυτή θα παρακολουθεί τα οικονομικά μεγέθη των δήμων, θα μεριμνά για τον εξορθολογισμό της οικονομικής τους διαχείρισης και θα υποβάλλει εισηγήσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν. Οπου δηλαδή παρεκκλίνουν, η Επιτροπή θα τους συμμορφώνει! Επίσης, η Επιτροπή θα μεριμνά για την κατάρτιση ρεαλιστικών και τουλάχιστον ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, «σύμφωνα με τους στόχους και τα όρια των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και του εκάστοτε ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής». Με λίγα λόγια, αποτρέπονται οι δήμοι από την άσκηση οποιασδήποτε κοινωνικής πολιτικής που θα ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα, στο βωμό της υπηρέτησης των δημοσιονομικών στόχων που έχουν βυθίσει το λαό στην ανέχεια. Στο πλαίσιο αυτό, θα παρακολουθείται η κατάρτιση και εκτέλεση των προϋπολογισμών των δήμων, με στόχο τον «εξορθολογισμό της οικονομικής διαχείρισης», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο.
* * *
Τέλος, συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων Λογαριασμός για τη χρηματοδότηση των δήμων, με στόχο την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού τους. Δηλαδή, όσοι δήμοι δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους, θα χρηματοδοτούνται από τους υπόλοιπους δήμους μέσα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). Συγκεκριμένα, στο Λογαριασμό θα συγκεντρώνεται το 2% των ΚΑΠ που εισπράττουν δήμοι και περιφέρειες ετησίως, χρήματα που προορίζονται για έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες.