Για «μεγάλο μερίδιο ευθύνης» των Ενόπλων Δυνάμεων για τη συμμετοχή στο «κεντρικό ρεύμα των εξελίξεων» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ μιλά η κυβέρνηση...
Ολοκληρώθηκε χτες η διακλαδική άσκηση μεγάλης κλίμακας «Παρμενίων 2016», η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνθηκε από το ΓΕΕΘΑ, σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, εν μέσω κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, στις οποίες επιδιώκει βαθύτερη εμπλοκή η ντόπια αστική τάξη προς αναβάθμιση της θέσης της.
Στον «Παρμενίωνα» έλαβαν μέρος μονάδες και σχηματισμοί και των τριών κλάδων, καλύπτοντας
σχεδόν όλο το Αιγαίο και τον Εβρο. Η τελική φάση της πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής «Αετός» της Αλεξανδρούπολης, παρουσία του υπουργού Αμυνας, της στρατιωτικής ηγεσίας, άλλων αξιωματούχων, διπλωματικών και στρατιωτικών αποστολών από άλλες χώρες.
Θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τους κύριους σκοπούς της άσκησης ήταν και «η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας μας».
«Εθνική ομοψυχία» στους τυχοδιωκτισμούς του κεφαλαίου
Σε μια τέτοια βάση, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απευθύνοντας χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και παρακολουθούντες, είπε μεταξύ άλλων: «Οι καιροί είναι δύσκολοι για την πατρίδα μας. Τώρα περισσότερο από ποτέ, η πατρίδα μας θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση (...) ζητώ από όλους οι Ενοπλες Δυνάμεις να μην αποτελούν μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά πεδίο σύμπνοιας και εθνικής ομοψυχίας».
Πρόκειται, βέβαια, για τη γνωστή τακτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, να επικαλούνται «εθνικά ζητήματα» και να αξιώνουν «εθνική ομοψυχία», που δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά στοίχιση του λαού στους τυχοδιωκτισμούς τους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου μέσα από την ενεργότερη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και μέσα από αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμών με άλλα κεφάλαια, εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα σε επικίνδυνες αντιθέσεις.
«Ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας» πάνω στο αίμα και τον ξεριζωμό!
Σε ένα τέτοιο φόντο, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε: «Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η παρατηρούμενη αστάθεια στο εσωτερικό χωρών αυτής, με κορυφαία περίπτωση την αποτελμάτωση και τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, οι κοινωνικοί και πολιτικοί κλυδωνισμοί στην Τουρκία και το προσφυγικό ζήτημα είναι παράγοντες που ενισχύουν τη γεωπολιτική θέση της χώρας, έχουν όμως διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο, με πρόβλεψη για γενικότερη αστάθεια, με παράλληλη έξαρση του ισλαμικού φονταμενταλισμού, αλλά και εθνοτικές συγκρούσεις, που προαναγγέλλουν ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις και διαμορφώνουν δεδομένα που επηρεάζουν άμεσα, την Ελλάδα, την Ευρώπη, αλλά και το διεθνές σύστημα ασφαλείας ευρύτερα».
Δηλαδή, πάνω στο ματοκύλισμα και τον ξεριζωμό των λαών της περιοχής από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις «ποντάρουν» το εγχώριο κεφάλαιο και η κυβέρνηση για την περιβόητη «ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας» κι ας προβλέπουν οι ίδιοι παραπέρα «ιδιαίτερα δυσμενείς εξελίξεις»!
Και συνέχισε: «Ολα αυτά, σε συνδυασμό και με μια σειρά γεγονότων, στον περίγυρο της χώρας μας, λειτουργούν ως υπόμνηση, αλλά και ως προειδοποίηση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου της γείτονος χώρας, που καταλύουν κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, αλλά και οι ανιστόρητες θέσεις γειτόνων μας, οι οποίες δυστυχώς υιοθετήθηκαν από αξιωματούχο των Βρυξελλών, έστω και προσωρινά».
Τα παραπάνω αφορούν στις δηλώσεις Ερντογάν, με τις οποίες τέθηκε θέμα για τη Συνθήκη της Λοζάνης και στις δηλώσεις του ευρωενωσιακού Επιτρόπου, Γ. Χαν, που υιοθέτησε τις θέσεις της αλβανικής κυβέρνησης περί «τσάμικου ζητήματος» που τάχα αποτελεί «εκκρεμή διαφορά».
Στην πραγματικότητα, βέβαια, όλα αυτά - οι τουρκικές αξιώσεις που ενθαρρύνονται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου και οι αλβανικές θέσεις που υιοθετούνται στις Βρυξέλλες - επιβεβαιώνουν ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ σε τίποτε δεν εγγυώνται τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αντίθετα, εκτίθενται παραπέρα η κυβέρνηση και όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις που χρόνια τώρα καθησυχάζουν τον ελληνικό λαό ότι η «συμμαχία» Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι τάχα παράγοντας «ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή» κι ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και «ευρωπαϊκά»...
«Μερίδιο ευθύνης» των Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ
Συνεχίζοντας, βέβαια, το αφήγημα της αστικής τάξης, ο υπουργός Αμυνας σημείωσε: «Εύκολα λοιπόν αντιλαμβανόμαστε όλοι, πόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης μας αναλογεί ως Ενοπλες Δυνάμεις, στην αέναη προσπάθεια της χώρας μας να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των καιρών. Να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ως μια χώρα δυτική, μια χώρα ευρωπαϊκή, μια χώρα που θέλει να μετέχει στο κεντρικό ρεύμα των εξελίξεων, μέσα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, αλλά και μια χώρα που έχει τα δικά της εθνικά συμφέροντα, τις δικές της προτεραιότητες και τις δικές της συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή».
Επιβεβαιώνει, δηλαδή, τη στοχοπροσήλωση της κυβέρνησης να υπηρετήσει τη στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, διεκδικώντας ενεργότερο ρόλο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους, βάζοντας προς τούτο μπροστά και τις Ενοπλες Δυνάμεις...