Σάββατο 4 Απριλίου 2015

«Δυσαρέσκειες» και «συμφωνίες» για άρθρο του Γ. Πανούση

Να υποβαθμίσει το θέμα επιχειρεί το Μέγαρο Μαξίμου
Δυσαρέσκεια προκάλεσε στην κυβέρνηση το πρωτοσέλιδο άρθρο του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση χτες στα «Νέα», με το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την πολιτική του υπουργείου του. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους ότι η παρέμβαση Πανούση επιτείνει την εικόνα δυσλειτουργίας της κυβέρνησης, για την οποία μάλιστα εγκαλείται από την αντιπολίτευση.
Το άρθρο του Γ. Πανούση φέρει τον τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα;». Με αφορμή διάφορες
ενέργειες του τελευταίου διαστήματος, που εμφανίζονται με τη μορφή καταλήψεων, γράφει: «Πρέπει να συνεννοηθούμε και ν' αφήσουμε στην μπάντα τα πιστοποιητικά αριστεροφροσύνης, τα οποία συνήθως εκδίδουν "άνθρωποι χωρίς πρόσωπο" (...) Οποιος θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές), όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι "αδελφωμένοι" - sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic), τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός...».
Η κυβέρνηση επισήμως επιχείρησε να υποβαθμίσει το άρθρο και σε ενημερωτικό σημείωμα το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει πως τα όσα γράφει ο Γ. Πανούσης «προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της κυβέρνησης, ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν» και ότι η κυβέρνηση «παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προάσπιση του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της έννομης τάξης».
Δεν ήταν, ωστόσο, στο ίδιο μήκος κύματος οι αντιδράσεις άλλων στελεχών κυβέρνησης και κόμματος. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, εκτίμησε ότι η κίνηση του Γ. Πανούση ίσως απηχεί την πίκρα του για την υπαγωγή του υπουργείου του στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης έκανε λόγο για «ατόπημα» και πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί και να στηλιτεύει ή να καταδικάζει φαινόμενα. Ο υπουργός δεν είναι σχολιαστής».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε αφενός αυτονόητα αυτά που γράφει ο Γ. Πανούσης, αφετέρου ...προσωπικές του απόψεις.
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κορωνάκης επέκρινε τον Γ. Πανούση, χρεώνοντάς του την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τη ΝΔ κυρίως και άλλα αστικά κόμματα για τα ζητήματα της ασφάλειας.
Σύμφωνος με τις απόψεις Πανούση δήλωσε, ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας, Αρ. Μπαλτάς, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μένουν αφύλακτοι οι χώροι των ΑΕΙ.
Αργότερα, χτες βράδυ, με γραπτή του δήλωση ο Γ. Πανούσης υποστήριξε ότι «με τις γραπτές μου παρεμβάσεις στηρίζω τον πρωθυπουργό και συνολικά την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της. Ολα τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετες ερμηνείες και ύποπτες στρεβλώσεις», ενώ κατά την περιοδεία του στη Στερεά Ελλάδα φέρεται να δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί απόλυτα μαζί του σε αυτό τον τομέα και ότι «με άλλους διαφωνεί».

Πολιτικές διεργασίες και τοποθετήσεις για ένταση της καταστολής
Το άρθρο Πανούση τροφοδότησε προβληματισμούς για διεργασίες που συντελούνται στο αστικό πολιτικό σύστημα και ιδιαίτερα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και της συγκυβέρνησης. Ενίσχυσε όμως και τις τοποθετήσεις αστικών κομμάτων της αντιπολίτευσης για την ανάγκη να ενισχυθούν μέτρα κρατικής καταστολής. Επιβεβαιώνοντας ότι οι ενέργειες που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες είναι βούτυρο στο ψωμί αυτής της κατεύθυνσης.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε: «Η κραυγή αγωνίας του κ. Πανούση, σήμερα, είναι εύστοχη, γιατί ονοματίζει αυτό που ζούμε ως "Αριστερά του Τίποτα"! Είναι έντιμη γιατί τολμά να πει αυτό που εμείς λέμε από χρόνια: Οτι "είναι έγκλημα να καίγονται αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους"! Και έχει δίκιο, όταν καταδικάζει τους "καθαρόαιμους αριστερούς", που θεωρούν "φασιστικό" και "χυδαίο" ό,τι δεν τους αρέσει».
Σε σχόλιό του το Ποτάμι σημειώνει: «Καλά κάνει ο κ. Πανούσης και λέει τα αυτονόητα που δυστυχώς - ακόμη και αυτά - στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι περιζήτητα. Δεν αναμένουμε την απάντηση του κ. Παρασκευόπουλου (σ.σ.: υπουργός Δικαιοσύνης) και του κ. Βούτση (σ.σ.: υπουργός Εσωτερικών), τους οποίους πρωτίστως αφορούν οι διαπιστώσεις του κ. Πανούση. Αναμένουμε όμως τη σαφή και δημόσια εντολή του πρωθυπουργού. Υπερασπιστείτε τα δικαιώματα των πολλών στην παιδεία, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη. Μη γίνεσθε υποχείρια ακραίων μειοψηφιών».
Το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ σχολίασε: «Ως αρθρογράφος, ο κ. Πανούσης μιλάει σωστά. Ως αρμόδιος υπουργός όμως πρέπει να επιλέξει: 'Η θα συνταχθεί με όσα καταγγέλλει βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών ή θα παραιτηθεί καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ».



Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».