Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ: 4 ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ"

Χωρίς Σχόλια
Αυγή, 7 Μαρτίου 2013

Στον αγώνα του Ούγκο Τσάβες για την αλλαγή πορείας της Βενεζουέλας προς την κατεύθυνση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης εστίασε το συλλυπητήριο μήνυμα του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μεταβαίνει σήμερα στη Βενεζουέλα ώστε να παρευρεθεί στην κηδεία του ηγέτη της Μπολιβαριανής Επανάστασης, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αποτελούμενης από τους Κώστα Ήσυχο, συντονιστή της Γραμματείας Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής και Νίκο Παππά, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Προέδρου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Ο Αλ. Τσίπρας θα εκπροσωπήσει και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως αντιπρόεδρός του. Αναλυτικότερα, το συλλυπητήριο μήνυμα του Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής:

Στη Βενεζουέλα σήμερα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για την κηδεία
“Αποχαιρετούμε σήμερα ένα μεγάλο ηγέτη, έναν σπουδαίο επαναστάτη. Ο ηγέτης του λαού της Βενεζουέλας, των λαών της Λατινικής Αμερικής, ένας εμπνευστής των ιδεών της Δημοκρατίας και των μεγάλων επαναστατικών δημοκρατικών και προοδευτικών κατακτήσεων, έφυγε πολύ πρόωρα από κοντά μας.

Ο Ούγκο Τσάβες, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μπόρεσε να οδηγήσει τον λαό του και τους λαούς της Λατινικής Αμερικής σε δρόμους δημοκρατίας, λαϊκής κυριαρχίας και κοινωνικής απελευθέρωσης. Ακολούθησε άξια τον δρόμο του Σαλβαδόρ Αλλιέντε, του Τσε, του Αουγκούστο Σαντίνο, του Χούλιο Αρμπένζ, αλλά και τους ηγέτες της μεγάλης απελευθέρωσης της πατρίδας του, τον Φρανσίσκο ντε Μιράντα και τον Σιμόν Μπολιβάρ.

Σε καιρούς δύσκολους έστρεψε τα φώτα της παγκόσμιας κοινότητας σε μια ολόκληρη ήπειρο, που αυτή τη φορά δεν ήταν πειραματόζωο βάρβαρων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, αλλά δημιουργικό εργαστήριο δημοκρατικής διακυβέρνησης και εθνικής ανεξαρτησίας.

Ο Ούγκο Τσάβες εναντιώθηκε στην καταπίεση και υπεράσπισε τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Έδωσε μεγάλες μάχες ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και η κοινωνική εξαθλίωση. Γι' αυτό και έγινε σύμβολο για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού του.

Οι άνθρωποι φεύγουν, η σπορά τους όμως μένει. Είμαι βέβαιος ότι ο λαός του Μπολιβάρ θα συνεχίσει να πορεύεται το δρόμο της απελευθέρωσης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δρόμο που αργά ή γρήγορα θα πορευτούν και άλλοι λαοί σε ολόκληρο τον κόσμο”.

***

Η παλιοπαρέα του Μουαμάρ...
Τσερεζόλε Ε.
Αυγή 2 Μαρτίου 2011

Στα δάκτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι ηγέτες που, δημοσίως, εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Μουαμάρ Καντάφι. Αν και, βέβαια, αρκετοί που διατηρούσαν άριστες σχέσεις μαζί του στο παρελθόν (λόγω πετρελαίου αλλά και εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο "Αδελφός Ηγέτης" ήταν πάντα καλός και αξιόπιστος πελάτης), σήμερα προτιμούν να ξεχάσουν αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας τους (όπως, π.χ., οι Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, Παπανδρέου...). Πρόσφατα πάντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισε κυρώσεις κατά του καθεστώτος Καντάφι, με προεδρεύουσα χώρα τούτη την περίοδο τη Βραζιλία (στο Συμβούλιο μετέχει, από τη Λατινική Αμερική, και η Κολομβία, που επίσης ψήφισε τις κυρώσεις). Γενικά οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν καταδικάσει την χρήση βίας από το καθεστώς Καντάφι. Με τρεις εξαιρέσεις: την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

Συγκεκριμένα, ο Φιντέλ Κάστρο (που έχει βραβευθεί με το... Βραβείο Καντάφι για τα... Ανθρώπινα Δικαιώματα) σημειώνει στις "Σκέψεις" του, τις οποίες αναπαράγουν τα κουβανικά ΜΜΕ: "για μένα είναι αυτονόητο ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ενδιαφέρεται διόλου για την ειρήνη στη Λιβύη και δεν θα διστάσει να δώσει διαταγή στο ΝΑΤΟ να καταλάβει αυτή την πλούσια χώρα, ίσως μέσα σε λίγες ώρες ή μέσα σε λίγες ημέρες"... Για την... ταμπακιέρα της χρήσης βίας κατά των διαδηλωτών που ζητούν ελευθερίες, ούτε λέξη... Σε παρεμφερές μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών, Μπρούνο Ροντρίγκεζ: "Αμερικανοί πολιτικοί και ΜΜΕ εξωθούν στη βία, στη στρατιωτική επίθεση και τη ξένη επιθετικότητα"...

Στη Βενεζουέλα (στην οποία υπήρχαν φήμες την περασμένη εβδομάδα ότι είχε καταφύγει ο Καντάφι), ο Ούγκο Τσάβεζ (σύμφωνα με σχετικό μπλογκ), μέσω... Τουίτερ καλούσε τον δικό του υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Μαντούρο: "Εμπρός, υπουργέ Μαντούρο: δώσε άλλο ένα μάθημα στη φιλοαμερικανική δεξιά! Ζήτω η Λιβύη και η ανεξαρτησία της! Ο Καντάφι βρίσκεται αντιμέτωπος με εμφύλιο πόλεμο!"

Στη Νικαράγουα, ο πρόεδρος Ντανιέλ Ορτέγκα, που επιδιώκει την επανεκλογή του, αν και αυτή δεν επιτρέπεται από το σύνταγμα της χώρας, τηλεφώνησε προσωπικά στον φίλο του Καντάφι, που "αυτή τη στιγμή δίνει ξανά μεγάλη μάχη". Η αλήθεια είναι ότι ο Μουαμάρ αποτελεί πηγή έμπνευσης: σαράντα και χρόνια στην εξουσία και εγκαθίδρυση ενός τόσο προσωποπαγούς αυταρχικού καθεστώτος, με ισοπέδωση κάθε άλλου θεσμού τον οποίο δεν μπορούσε να ελέγξει άμεσα (κομμάτων, συνδικάτων, οργανώσεων, κ.ά.), πρόκειται πράγματι περί προσωπικού κατορθώματος. Έστω κι αν διέθετε τη βοήθεια πολλών εκλεκτών ξένων φίλων (ΗΠΑ, Ε.Ε.), που σήμερα τον εγκαταλείπουν. Για να αφήσουν να τον στηρίζει μόνο η... παλιοπαρέα... Σκληρές, πάγιες όμως, αλήθειες της διεθνούς σκηνής...


***

Διακρατικές μπίζνες και διπλωματικές αβάντες...
Αυγή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Όχι μόνον άνοιξε τον δρόμο στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία να ενισχύσει την παρουσία της στην εκμετάλλευση των πλούσιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, που συναντήθηκε χθες στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά προσέφερε ένα ακόμη αναπάντεχο "δώρο" στη ρωσική ηγεσία: την αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης του Καράκας της ανεξαρτησίας των δύο αποσχισθεισών από τη Γεωργία επαρχιών Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας.
[...]
Στο πλαίσιο της σημαντικής αναβάθμισης των διακρατικών οικονομικών σχέσεων, ο Ούγο Τσάβες ανήγγειλε από τη Μόσχα ότι αναγνωρίζει ως ανεξάρτητα κράτη τις αποσχισθείσες από τη Γεωργία περιοχές της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Κατά τη συνάντηση που είχε στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Τσάβες τόνισε ότι η Βενεζουέλα αναγνωρίζει "από σήμερα" ως ανεξάρτητα κράτη την Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία. Είναι η τρίτη χώρα που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των δύο αποσχισθεισών από τη Γεωργία περιοχών μετά τη Ρωσία και τη Νικαράγουα. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Τσάβες για τις "σοβαρές και σημαντικές δηλώσεις" που έκανε στη Μόσχα.

“Αυγή” εναντίον Τσάβες!
 Eksapodo
Ιούνιος 2007
(Το αυθεντικό άρθρο της Αυγής δεν υπάρχει στο ηλεκτρονικό αρχείο της Εφημερίδας που δυστυχώς φτάνει ως το Ιούνιο του 2012!!!. Αναδημοσιεύεται σχόλιο από blog εκείνης της εποχής

Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όποιον διάβαζε την “Αυγή” την Κυριακή στις 3 Ιουνίου*. Σε άρθρο της με τίτλο “Μονοφωνικά ΜΜΕ πλέον στην Βενεζουέλα…” επιτίθεται στον Τσάβες για την απόφαση της κυβέρνησής του να μην ανανεώσει την άδεια εκμετάλλευσης ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας στο ιδιωτικό κανάλι RCTV.

Η συντάκτρια, μάλιστα, (όπως θα διαπιστώσατε όσοι κάνατε κλικ στον τίτλο του άρθρου) μας ενημερώνει ότι την ενέργεια καταδίκασαν “…οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Human Rights Watch, η ευρωβουλή, η αμερικανική Γερουσία αλλά και οι λατινοαμερικανικές επαγγελματικές οργανώσεις” και το …Καθολικό Πανεπιστήμιο! Λες και αποτελεί κριτήριο εγκυρότητας τι ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ ή τι είπε ο φαιδρός Σολάνα!

Στη συνέχεια αναπαράγει μάλλον όσα διάβασε στα δελτία τύπου των ΜΚΟ που αναφέρει ή στα πρακτικά της Ευρωβουλής. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η πλήρης αδιαφορία της να παρουσιάσει τουλάχιστον τις εξηγήσεις μιας αριστερής κυβέρνησης, όπως του Τσάβες, για το τι την οδήγησε όχι στο “κλείσιμο του καναλιού” αλλά στην απόφαση μη ανανέωσης της άδειας εκπομπής του RCTV από την δημόσια συχνότητα του καναλιού 2, την οποία ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του καναλιού εκμεταλλευόταν με συμβόλαιο εδώ και 20 χρόνια! Το όλο, δε, κείμενο κινείται στα όρια της “μαύρης προπαγάνδας” καθώς αναπαράγει αρκετά από τα ψεύδη της ολιγαρχίας της Βενεζουέλας και των αμερικανών προστατών της.

Εκτός αυτού “ξεχνάει” να ενημερώσει τον αναγνώστη ότι το εν λόγω κανάλι πρωτοστάτησε στο αμερικανόπνευστο πραξικόπημα του 2002, το οποίο για λίγες μέρες εκδίωξε τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Τσάβες. Ότι το κανάλι δέχτηκε δημόσια συγχαρητήρια γι αυτή του τη στάση από τους πραξικοπηματίες. Ότι έχουν βεβαιωθεί 600 παραβάσεις (μεταξύ αυτών και προβολές “τσόντας”) της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας (η οποία προϋπήρχε του Τσάβες!) σε βάρος του καναλιού, το οποίο αρνείται να τις πληρώσει. Ότι το 90% των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εφημερίδων είναι ιδιωτικά και μανιασμένα εναντίον του Τσάβες, κλπ.

Αντί αυτού, παρουσιάζει τη Βενεζουέλα στα πρόθυρα στρατιωτικής διακυβέρνησης, το “λαό” (οπαδούς της δεξιάς φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης), με τις καδένες και τα λακόστ, να ετοιμάζεται να προασπίσει τη …δημοκρατία και τον Τσάβες σαν έναν γραφικό με “κόκκινο πουκάμισο” που μιλάει πολύ!

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να μένει στο απυρόβλητο της κριτικής μια αριστερή κυβέρνηση κι ένα λαϊκό κίνημα σαν αυτό που ανέδειξε τον Τσάβες στην προεδρία (δημιουργώντας κύματα αναταραχής σε όλη τη Λατ. Αμερική, πρωτοφανή για τα τελευταία 30 χρόνια). Ο κίνδυνος αυταρχικής εκτροπής ενυπάρχει σε κάθε ριζοσπαστικό εγχείρημα. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι το σημείο μια αριστερή (κατά δήλωσίν της) εφημερίδα να αναπαράγει αμάσητη όλη την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ο δρόμος είναι μακρύς.


Από : Lenin reloaded 

Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».