Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας καμώνεται ότι θεωρεί βαριά τη συμφωνία - τερατούργημα που δήθεν, ούτε λίγο ούτε πολύ, του επιβλήθηκε με το πιστόλι στον κρόταφο. Την ίδια όμως στιγμή, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Τρίτης, με ολόκληρα ψέματα και μισές αλήθειες, επιχειρεί να εκβιάσει τη λαϊκή ανοχή, να κρύψει για λογαριασμό ποιων συμφερόντων υπέγραψε αυτήν τη συμφωνία - έγκλημα σε βάρος του λαού.
Είπε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ για το Ασφαλιστικό:
«... Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, δεν έχουμε μείωση συντάξεων, έχουμε κατάργηση των πρόωρων
συνταξιοδοτήσεων... Έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι είναι μέτρα που τα είχαμε αποδεχθεί κι εμείς. Και τα είχαμε αποδεχθεί διότι δεν θεωρώ ότι είναι προοδευτική πολιτική η πολιτική του να στέλνεις κάποιον με σύνταξη στα 45 του και τα 50 του».
***
Πρόκειται για καραμπινάτο ψέμα ότι δεν υπάρχει μείωση συντάξεων. Είναι μάλιστα μειώσεις που θίγουν πριν απ' όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πιο ευάλωτους, γι' αυτούς που δήθεν η κυβέρνηση - ΣΥΡΙΖΑ θα τους απάλλασσε από τα μνημόνια. Οι αυξήσεις στις κρατήσεις για την Υγεία θίγουν τους πάντες. Καταργεί τα κατώτερα όρια συντάξεων και επιβάλλει μειώσεις μέχρι και 40% στους συνταξιούχους των 486,84 ευρώ! Είναι ψέμα ότι οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας αφορούν εργαζόμενους 40 και 50 ετών. Αφορούν κυρίως ομάδες ασφαλισμένων, που με τα ειδικά ηλικιακά όρια συνταξιοδοτούνταν μετά το 55ο έτος, μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενους που έμειναν άνεργοι και που μόνο ως διέξοδο επιβίωσης, επέλεγαν να συνταξιοδοτηθούν, αφού έτσι και αλλιώς οι συντάξεις τους ήταν πολύ μικρές. Αυξάνει τα όρια ηλικίας ακόμα και σε εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνταν μετά το 60ό έτος και βάζει τη σφραγίδα του - με το αριστερό - στο «κλείδωμα» του ανώτατου ηλικιακού ορίου στα 67 χρόνια.
«...Εδώ τα θέματα του συνταξιοδοτικού ήταν θέματα που είτε είχαμε τρόικα είτε δεν είχαμε τρόικα θα έπρεπε να τα αντιμετωπίσουμε. Συνεπώς, ας τα αφήσουμε στην άκρη αυτά. Θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το Ασφαλιστικό... Και για να βρούμε πόρους να τα στηρίξουμε (σ.σ. τα Ταμεία) πρέπει οι Ελληνες πολίτες να έχουν τη δυνατότητα με τις ασφαλιστικές τους εισφορές, άρα να δουλεύουν μέχρι τα 67 για να στηριχτούν και ταυτόχρονα... Να πω και κάτι άλλο σε σχέση με το Ασφαλιστικό, για να μην αφήσουμε τίποτα να πέσει κάτω σήμερα. Προσωπικά θεωρώ ότι η επιλογή του να ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές προς όφελος των κλάδων Υγείας, επίσης είναι μια προοδευτική πολιτική. Διότι πρέπει να βρούμε τρόπο, πρέπει να βρούμε τρόπο να στηρίξουμε τα ασφαλιστικά μας...»
***
Τι ομολογεί εδώ ο πρωθυπουργός; Οτι οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό δεν ήταν θέμα της τρόικας, αλλά έτσι και αλλιώς θα έπρεπε να επιβληθούν. Πρόκειται για ομολογία που σπάνια ακούγεται από κυβερνητικούς, αλλά επιβεβαιώνει αυτό που χρόνια υποστηρίζει το ΚΚΕ, πως οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Να πληρώνουν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι για 40 ολόκληρα χρόνια εισφορές και τα αποθεματικά να γίνονται λεία της επιχειρηματικότητας. Βέβαια, θα πρέπει να μας απαντήσει, πού θα βρίσκει δουλειά ένας εργαζόμενος 60 και 65 ετών και αν θα τον κρατά η εργοδοσία στη δουλειά; Ομως αυτό φαίνεται ότι είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια για έναν αριστερό πρωθυπουργό. Μάθαμε μάλιστα ότι «είναι προοδευτική πολιτική» να πληρώνουν τα μόνιμα υποζύγια, για να κρατηθεί σε λειτουργία ο κλάδος Υγείας. Κουβέντα για τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων από τις κυβερνήσεις και το κεφάλαιο. Λέξη για το γεγονός ότι ο συνταξιούχος έχει πληρώσει διπλά και τριπλά για την ασφάλιση της υγείας του. Με τις εισφορές του, όταν εργαζόταν, με τη φορολογία εισοδήματος όσο ήταν εργαζόμενος, με τη φορολογία και της σύνταξής του, με τις κρατήσεις 4% επί της κύριας σύνταξης, που τώρα ο Αλ. Τσίπρας το αυξάνει στο 6%, ενώ βάζει επιπλέον 6% κράτηση και στην επικουρική.
«Δεν κόβεται η σύνταξη για να πάει στο χρέος, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, που μειώθηκαν 40% οι συντάξεις. Και δώσαμε μάχη γι' αυτό. Και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι δώσαμε μάχη, προκειμένου να μην μειωθούν οι συντάξεις, να μην μειωθούν οι συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων. Θυμάστε τις αρχικές προτάσεις της τρόικας ποιες ήταν. Ηταν να καταργηθεί το ΕΚΑΣ και να μειωθεί... Θα αντικατασταθεί το ΕΚΑΣ από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θα αντικατασταθεί το 2020. Αρα, έχουμε περιθώριο μέχρι τότε να έχουμε βγει από την κρίση, τα τρία αυτά χρόνια, να έχουμε βγει από το νέο πρόγραμμα και να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους...».
***
Εδώ ο πρωθυπουργός της «κυβερνώσας αριστεράς» τα γυρίζει πάλι. Οι συντάξεις κόβονται... αλλά δεν κόβονται για να πάνε στο χρέος, τώρα πάνε στην Υγεία! Μα και οι προηγούμενοι ισχυρίζονταν ότι «με πόνο ψυχής» κόβουν τις συντάξεις, αλλά αφού «δεν υπάρχει σάλιο» - όπως έλεγε και ο Λοβέρδος - κόβουμε τις συντάξεις για να συνεχίσουμε να τις δίνουμε και για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Ολοι τους έχουν στο τσεπάκι τη δικαιολογία. Μόνο την αλήθεια δεν θα ακούσει ο εργάτης και ο συνταξιούχος από το στόμα τους. Την ώρα, μάλιστα, που ο πρωθυπουργός υπέγραψε το κόψιμο του ΕΚΑΣ, καμώνεται ότι δήθεν αυτό θα το επαναφέρει «όταν βγούμε από την κρίση». Ψέμα πάνω στο ψέμα για να θολώσει τα νερά. Καταργεί το ΕΚΑΣ για να το επαναφέρει στο μέλλον!
«Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος δεν καταργείται. Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επανεξεταστεί μέχρι το τέλος του 2016, όταν θα φέρουμε τη συνολική μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό και σ' αυτό το πολύ κακό κείμενο που φέραμε από τις Βρυξέλλες, παρ' όλα αυτά αναγράφει μέσα ότι εάν βρεθεί ισοδύναμο μέτρο, θα γίνει δεκτό. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Αντί να επανέλθει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μπορεί να αυξηθούν οι εισφορές των εργοδοτών, ενδεχομένως. Υπάρχουν οι εναλλακτικές...».
Ούτε η «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» για τα επικουρικά καταργείται κατά τον πρωθυπουργό. Αλλο ένα ψέμα. Το γεγονός ότι η διάταξη που πήγε στη Βουλή καθορίζει ότι δεν πρόκειται να δοθεί ούτε ένα ευρώ στα επικουρικά ταμεία και ότι από 1.1.2015 το ΕΤΕΑ θα πρέπει να τα βγάζει πέρα με ό,τι έχει, δεν την γνωρίζει ο πρωθυπουργός; Την ξέρει και την παραξέρει. Η διάταξη μάλιστα αυτή οδηγεί όχι μόνο σε περικοπές που θα γίνουν άμεσα, αλλά στην πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού περίτρανα και περήφανα ο πρωθυπουργός έκλεισε κάθε στρόφιγγα στήριξης των επικουρικών συντάξεων. Οσο για την «εναλλακτική», να αυξήσει τις εισφορές στους εργοδότες, το ερώτημα είναι απλό: Τι τον εμποδίζει να αυξήσει τις εργοδοτικές εισφορές που μειώθηκαν το 2012 και το 2014 και έδωσαν στους εργοδότες πάνω από 1 δισ. ευρώ το χρόνο; Ρητορικό το ερώτημα. Ο πρωθυπουργός ξέρει καλύτερα απ' όλους την απάντηση. Το ζήτημα είναι να κατανοήσουν την απάντηση αυτή οι εργάτες. Τότε, δεν θα έχουν απέναντί τους εξουσία που θα τους χλευάζει.