Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Πολλοί μίλησαν για το ασφαλιστικό. Ας τους θυμηθούμε


  •  «θα προχωρήσουμε σε διάλογο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». (Κ. Καραμανλής. Λίγο πριν τις εκλογές του 2007, σε συνέντευξη Τύπου)
  •  «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος μετά από έναν ευρύ κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που ξεκινά άμεσα, ώστε να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα». (Γ. Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομικών. Σεπτέμβρης του 2007 οι 11 προτεραιότητες της νέας διακυβέρνησης)
  •  στόχος «να αναπτυχθεί η προσέγγιση του κύκλου ζωής προς την εργασία, με το να προωθηθεί η παράταση του ενεργού επαγγελματικού βίου και ο εκσυγχρονισμός των συνταξιοδοτικών συστημάτων». (Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Δεκέμβρης του 2007)
  • «το ασφαλιστικό σύστημα έχει σοβαρότατα προβλήματα μακροχρόνιας επιβίωσης (...) Η βιωσιμότητά του μπορεί να στηριχθεί στην ενοποίηση και στην αναγνώριση ύπαρξης τριών διακριτών και ισχυρών πυλώνων: Από την μία πλευρά του δημόσιου πυλώνα που θα καλύπτει την υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση και από την άλλη πλευρά ενός επαγγελματικού/συλλογικού πυλώνα και ενός ιδιωτικού πυλώνα/ιδιωτικής πρόνοιας. Οι πυλώνες αυτοί πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση και συνεργασία». (Οκτώβρης του 2012. Εκδήλωση  με θέμα «Για ένα βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ και άλλοι φορείς των επιχειρηματιών)
  •  «Η βιωσιμότητα και η επάρκεια των συνταξιοδοτικών συστημάτων εξαρτάται από το βαθμό στον οποίο θα υποστηρίζονται από τις εισφορές, τους φόρους και την αποταμίευση εκ μέρους των ατόμων που βρίσκονται στην αγορά εργασίας» (Φλεβάρης του 2012. Η «Λευκή Βίβλος» της ΕΕ.)
  • «Πλέον, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε βασικά διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού για να είναι βιώσιμο και δίκαιο, με προσθήκη ανταποδοτικού σκέλους στον πρώτο, δημόσιο και συλλογικό πυλώνα του και προώθηση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του». (Μάης του 2014. Μελέτη του ΣΕΒ)
  • Συμφωνία για τον «εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος, ούτως ώστε να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας». (Μάιος του 2015. Κοινή δήλωση του Αλ. Τσίπρας και του πρόεδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ )

ο νοών νοείτω  






Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».