Δευτέρα, 6 Ιουλίου 2015

Ετοιμότητα και επαγρύπνηση

Ανεξάρτητα από το ποιος υποστήριξε το ΝΑΙ και ποιος το ΟΧΙ, το δημοψήφισμα προβλήθηκε από όλες τις πλευρές και όλα τα Μέσα σαν η «μητέρα των μαχών», που θα καθορίσει τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έδωσε μάχη για να αποκαλυφθεί το ψευτοδίλημμα που έθεσε η κυβέρνηση, αλλά και η προσπάθεια των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης να βάλουν τα δικά τους κάλπικα διλήμματα στο λαό. Μόνο το ΚΚΕ ανέδειξε όλες αυτές τις μέρες ότι το δημοψήφισμα δεν είναι αυτό που θα καθορίσει τις εξελίξεις, οι οποίες κρίνονται από πολύ πιο σύνθετους παράγοντες, που έχουν σχέση με την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα, στην Ευρωζώνη και παγκόσμια, τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωένωσης και ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με άλλα λόγια, το δημοψήφισμα είχε στόχο να υφαρπάξει τη λαϊκή συναίνεση σε εξελίξεις που είναι από χέρι αντιλαϊκές και όχι βέβαια να δώσει τη δυνατότητα στο λαό να διαμορφώσει αυτός τις εξελίξεις. Αλλωστε, ο λαός πρωταγωνιστής δεν πρόκειται να γίνει μέσα από τα δημοψηφίσματα και
τις εκλογές, αλλά μέσα από την ταξική πάλη. Γι' αυτό τώρα χρειάζεται ετοιμότητα και επαγρύπνηση, για να αποτραπούν τα χειρότερα και να υπάρξει ανάκτηση των απωλειών από την κρίση, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο καθένας την Κυριακή.

Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».