Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Το καπιταλιστικό σύστημα δεν εξυγιαίνεται, ανατρέπεται

Οι παρεμβάσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θ. Παφίλη, και του βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Δελή, στην προχτεσινή συζήτηση για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη δανειοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ

Τους διαγκωνισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα για το ποιος είναι καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων του κεφαλαίου, αλλά και ικανότερος για τη χειραγώγηση και τον εγκλωβισμό εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων, ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Τετάρτη, επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη νομιμότητα της δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες.

«Καβγάς» για το ποιος είναι ο καταλληλότερος διαχειριστής του βάρβαρου συστήματος
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, χαρακτήρισε την όλη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια ως «καλλιστεία της ατάκας» και «πασαρέλα», προκειμένου τα αστικά κόμματα
να αποπροσανατολίσουν το λαό από τον πραγματικό υπεύθυνο των δεινών του, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.
Ανέδειξε τους επικίνδυνους για τους λαούς ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο». «Αυτό το σύστημα έχει σαπίσει και η οσμή που αποπνέει είναι πάρα πολύ θανατηφόρα» και «έχει και μεγάλους κινδύνους για ολόκληρη την ανθρωπότητα». Οι εξελίξεις δείχνουν, τόνισε, ότι το σύστημα «δεν μπορεί πια με τις γνωστές μεθόδους, με πολιτικούς τρόπους, να ξεπεράσει την κρίση. Υπάρχει όξυνση των αντιθέσεων, των διεθνών ανταγωνισμών σε πολύ μεγάλο επίπεδο και αυτό μπορεί να σημαδεύει - και σημαδεύει - και περιφερειακούς ή και μεγαλύτερους πολέμους», ενώ «έχουμε ενίσχυση των φυγόκεντρων δυνάμεων και στο εσωτερικό της Ευρωζώνης».
Παρ' όλα αυτά, «η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ανταγωνισμό και διαγωνισμό, μαζί και με τα άλλα κόμματα, ποιος θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα αυτού του συστήματος. Αυτή είναι η ουσία της αντιπαράθεσης».
Ανέφερε ως παράδειγμα τις πιέσεις της ΝΔ προς την κυβέρνηση να κλείσει γρήγορα την «αξιολόγηση», αλλά και την απάντηση της κυβέρνησης, ότι έχει φέρει σε πέρας «τις δεσμεύσεις της», που και οι δύο κρύβουν ότι τα μείγματα της διαχείρισης που προβάλλουν, η ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και οι «δεσμεύσεις», έχουν ζητούμενο την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και προϋποθέτουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, δηλαδή «κόλαση» για το λαό. Ενώ επισήμανε ότι δεν έχουν καμία «πρακτική αξία» οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει «ούτε ένα ευρώ σε νέα μέτρα».
«Τι πρέπει να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός τώρα; Οτι ο καβγάς είναι για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής αυτής της βάρβαρης πολιτικής», τόνισε.

Η «διαπλοκή» στοιχείο της λειτουργίας του συστήματος
Σε ό,τι αφορά την Εξεταστική και τη συζήτηση για τα πορίσματα, επισήμανε ότι «είναι βολική» και για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, γιατί είναι ένας ακόμα τρόπος για τον αποπροσανατολισμό του λαού, καθώς «μεταθέτει τα κεντρικά πολιτικά προβλήματα, τα εστιάζει στο θέμα της διαπλοκής», προκειμένου να «βγει λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα και να αποκρυφτεί ο χαρακτήρας της καπιταλιστικής κρίσης.
Ενώ τόνισε ότι «είναι δηλητήριο» αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι «θα εξυγιάνει» τον καπιταλισμό, όταν πρόκειται για σύστημα «διεφθαρμένο από την ίδια του τη φύση. Γιατί στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».
Παράλληλα, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και της ΝΔ ότι η διαπλοκή είναι τάχα ελληνικό φαινόμενο, παρουσίασε συγκεκριμένα παραδείγματα, που δείχνουν ότι η διαπλοκή είναι στοιχείο της ίδιας της λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος, ότι επιχειρηματικοί όμιλοι, τράπεζες, ΜΜΕ και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι παντού είναι διαπλεκόμενοι, γιατί αυτοί είναι η «χρηματιστική οικονομική ολιγαρχία, το κεφάλαιο». Π.χ. «Η Επίτροπος της Δανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εκπρόσωπος της μεγαλύτερης πολυεθνικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Μπλερ είναι σήμερα διαμεσολαβητής πετρελαϊκών εταιρειών μεταξύ Κίνας και άλλων αραβικών χωρών Μέσης Ανατολής. Ο καγκελάριος Σρέντερ είναι διευθυντικό στέλεχος στην Gaζprom και πρόεδρος κάποιας εταιρείας. Ο Μπαρόζο σήμερα είναι διευθυντικό στέλεχος στην Goldman Sachs» κ.ά.
Επισήμανε ότι στο μετοχολόγιο των τραπεζών που είναι η καρδιά του καπιταλισμού, είναι οι ίδιοι που έχουν επιχειρήσεις και ΜΜΕ, όπως εφοπλιστές, βιομήχανοι, επιχειρηματίες. «Αυτός είναι ο καπιταλισμός», κατέληξε, και «δεν εξυγιαίνεται, αλλά ανατρέπεται».

«Κούφια» αντιπαράθεση για να κρύψει τη στρατηγική σύμπλευση
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι «πρόκειται για μία αντιπαράθεση που όσο περισσότερο σαματά κάνει, άλλο τόσο κούφια είναι», ενώ «από κοντά και η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, που φορώντας φιλολαϊκή προβιά έχει το θράσος να εμφανίζεται με τη ρομφαία της κάθαρσης ενάντια δήθεν στο σύστημα που υπηρετεί σαν μαντρόσκυλο, από το οποίο άλλωστε και προέρχεται και από το οποίο επιπλέον σιγοντάρεται και τρέφεται». «Ολοι σας - πρόσθεσε - είχατε και έχετε κάθε λόγο να αξιοποιείτε κάθε τι που αποπροσανατολίζει και κρύβει από το λαό το κύριο, το βασικό. Αυτό που πια βγάζει μάτι, τη στρατηγική σας συμφωνία και σύμπλευση, τη θερμή σας ανταπόκριση στην εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου. Γι' αυτό και ψηφίζετε μαζί τα μνημόνια του κεφαλαίου. Γι' αυτό και παίρνετε ο ένας τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής από τον άλλο. Γι' αυτό και οι νόμοι σας πατάνε πάνω στους προηγούμενους και τους συνεχίζουν. Και όλα αυτά μαζί και όλοι σας μαζί φορτώνετε με τα τσουβάλια τη φτώχεια στις λαϊκές πλάτες. Μαζί αγωνιάτε και τσακώνεστε για τη δεύτερη "αξιολόγηση". Μαζί εκβιάζετε το λαό να την κάνει και δική του έγνοια, να δεχτεί δηλαδή αγόγγυστα το βαρύ φορτίο των νέων αντιλαϊκών μέτρων που τη συνοδεύει».

Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».