Παρά την αγωνιώδη προσπάθεια της κυβέρνησης με στατιστικές αλχημείες και απροκάλυπτα ψεύδη να πείσει ότι το νέο Ασφαλιστικό διαπνέεται από «δικαιοσύνη» και «ισονομία», η πραγματικότητα μαρτυρά ακριβώς το αντίθετο. Το νέο Ασφαλιστικό αποτελεί κορύφωση των αντιασφαλιστικών ανατροπών, προστίθεται πάνω στο δυσβάσταχτο κόστος που πλήρωσαν συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι τα προηγούμενα χρόνια και θίγει με τον πιο ακραίο τρόπο ειδικά τους πιο αδύναμους.
Οι συνέπειες μάλιστα θα αποτυπωθούν στη ζωή άμεσα, είτε πρόκειται για νέους συνταξιούχους, είτε για μεγάλες ομάδες ήδη συνταξιούχων, αλλά και για τους σημερινούς ασφαλισμένους. Οι τελευταίοι θα πληρώσουν άμεσα με την αύξηση των εισφορών τους. Απόδειξη των παραπάνω είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νόμο, οι περικοπές
και η αύξηση των εισφορών, μόνο για την τετραετία 2016 - 2019, ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, οι απώλειες απ' τις περικοπές σε συνταξιούχους, παλιούς και νέους, ανέρχονται στα 6,016 δισ. ευρώ, ενώ οι πρόσθετες εισφορές στα 2,218 δισ . ευρώ. Μόνο οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στην τετραετία θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, ενώ οι περικοπές στα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων τα 800 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα, από τους μισθωτούς και με την αύξηση των εισφορών για το ΕΤΕΑ, η κυβέρνηση θα αποσπάσει το ποσό των 1,251 δισ. ευρώ.
Στον παρακάτω πίνακα καταγράφουμε ορισμένες μόνο από τις ανατροπές που επέρχονται σε σχέση με το παλιό πλέον σύστημα, που και αυτό ήταν έτσι και αλλιώς δυσμενές για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μετά την ψήφιση του νόμου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Δίπλα σε αυτές, υπάρχει βέβαια μια πληθώρα διατάξεων, αλλά και νέων που θα προκύψουν από τις σχετικές εγκυκλίους, όταν ο νόμος τεθεί σε εφαρμογή, με τις οποίες - όπως γίνεται συνήθως - χειροτερεύουν παραπέρα οι προϋποθέσεις και το ύψος των αποδιδόμενων παροχών.
Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική που χαράσσει το αστικό κράτος και με αυτόν το νόμο στην Κοινωνική Ασφάλιση αφήνει ανοιχτό το πεδίο για νέες αντιλαϊκές παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να παρέμβουν ακόμα πιο αποφασιστικά οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες που καραδοκούν.