Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Βασικός μισθός 751: Υπομονή και βάλε ....

Πρώτα οι «ρυθμίσεις» υπέρ των επιχειρήσεων και... μετά... σταδιακά... η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτό σημείωσε ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή την Κυριακή 1 Φλεβάρη.

Λέμε λοιπόν, πρόσθεσε ο υπουργός, αυτό το μέτρο πρέπει να συνδυαστεί αφού προηγουμένως γίνουν ρυθμίσεις για επιχειρήσεις που θα δώσουν ανάσες, αναφερόμενος σε ρυθμίσεις χρεών και δανείων των επιχειρήσεων.

Δηλαδή θα δοθεί νέος γύρος προνομίων στις επιχειρήσεις την ώρα που η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ θα περάσει...μέχρι να υλοποιηθεί...από...θεσμικά στάδια.

Χαρακτηριστικά όπως είπε ο υπουργός, θέλουμε πρώτα να αποκαταστήσουμε σειρά
μέτρων όπως είναι η επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, μετενέργειας, η κατάργηση του νόμου της επιστράτευσης και στη συνέχεια να επανέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ, ζήτημα μάλιστα που παρέπεμψε στη «διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Παράλληλα, ο ίδιος ο υπουργός γνωστοποίησε ότι μια σειρά επιχειρήσεις, προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενη επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ «καλούν» ήδη τους εργαζόμενους να «υπογράψουν» ατομικές συμβάσεις εργασίας με ακόμη πιο μειωμένους μισθούς. Ωστόσο, ο Πάνος Σκουρλέτης «πέταξε το μπαλάκι» στους εργαζόμενους καλώντας τους να μην υπογράψουν, αποφεύγοντας ωστόσο να απαντήσει στα αλλεπάλληλα ερωτήματα που του τέθηκαν, αν το υπουργείο Εργασίας θα αναγνωρίσει και θα κυρώσει η όχι αυτές τις ατομικές συμβάσεις, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά και ανησυχίες.

Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις είπε πως θα επαναφέρουμε το προηγούμενο καθεστώς που αφορά στις ομαδικές απολύσεις άμεσα. Έχει πάει στο 5% ήταν στο 2%, τόνισε και πρόσθεσε πως η απόφαση για τις ομαδικές απολύσεις θα εξεταστεί εαν θα είναι στην ευθύνη του υπουργού ή του ανώτατου συμβουλίου εργασίας.

Ουσιαστικά δηλαδή, ο Πάνος Σκουρλέτης αναγνώρισε ότι θα διατηρηθεί το ισχύον πλαίσιο των απολύσεων που σε μεγάλο βαθμό είχε απελευθερωθεί από το νόμο Λοβέρδου επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, όπου και το προβλεπόμενο όριο διευρύνθηκε και οι αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης μειώθηκαν σε βάρος των εργαζομένων.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ: «Ο υπουργός Εργασίας σήμερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη , έκανε άλματα προς τα πίσω σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και την πρόταση νόμου που είχε πραγματοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση ως αξιωματική αντιπολίτευση τρεις μήνες πριν. Η άμεση αποκατάσταση των 751 ευρώ μετατράπηκε σε σταδιακή και αόριστη αποκατάσταση η όποια θα προέλθει από διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Παράλληλα, το αναπτυξιακό σοκ που ανέφερε σχετίζεται με νέα προνόμια προς τις επιχειρήσεις, διότι πάνω απ’ όλα είναι οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.......Αποδεικνύεται στην πράξη πως μόνο με τη σφραγίδα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, με τους καθημερινούς αγώνες και την οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς και σε κάθε κλάδο, οι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματα τους, να διεκδικήσουν την άμεση ανάκτηση των απωλειών, να βάλουν τέρμα στις πολιτικές των ψίχουλων και να διεκδικήσουν συνολικά τον πλούτο που παράγουν».

902.gr

Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».