Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ δεν θα ενταχτούν σε καμιά ερωκοινοβουλευτική ομάδα

Ανακοίνωση της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.

«Η απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για μη ένταξη των ευρωβουλευτών του σε καμία ομάδα του ευρωκοινοβουλίου υπαγορεύτηκε από τους εξής παράγοντες:

Α) Από τη στάση κομμάτων της GUE/NGL, τα οποία είναι ταυτόχρονα μέλη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Κόμματα και βουλευτές του ΚΕΑ έχουν στηρίξει αυτά όλα αυτά τα χρόνια στο ευρωκοινοβούλιο βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές: Στήριξαν τον πόλεμο στη Λιβύη, την επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας ή την υπονομευτική εκστρατεία ενάντια στην Κούβα. Δεν καταδίκασαν την επέμβαση της ΕΕ στην Ουκρανία. Πρωτοστάτησαν στον αντικομμουνισμό, συμμετείχαν στην αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, στην ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό, στη συκοφάντηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Υπέγραψαν κοινά ψηφίσματα, με τη συμμετοχή ακόμη και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων (π.χ. Κοινό Ψήφισμα για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 – 2020). Ψήφισαν για πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου τον σοσιαλδημοκράτη και νυν υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Σούλτς.

Β) Από την προσπάθεια αλλοίωσης του συνομόσπονδου χαρακτήρα της GUE/NGL. Τα κόμματα του ΚΕΑ, αξιοποιώντας τον υπέρ τους συσχετισμό εντός της Ομάδας, μεθοδικά παραβίαζαν το συνομόνδο χαρακτήρα της GUE/NGL, σύμφωνα με τον οποίο στην Ομάδα από τη συγκρότησή της δεν υπήρχε κοινή ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα ή προγραμματικές συγκλίσεις, ενώ κάθε κόμμα διατηρούσε την αυτοτέλεια σε ψηφοφορίες και παρεμβάσεις. Απόδειξη αποτελεί το γεγονός ότι σε ψηφοφορίες για κρίσιμα ζητήματα και αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ψήφιζαν αρνητικά, ενώ οι ευρωβουλευτές άλλων κομμάτων της GUE/NGL είτε υπερψήφιζαν είτε ψήφιζαν παρών. Παρόλα αυτά, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, τα κόμματα του ΚΕΑ εμφανίζονται με ενιαία γραμμή, ομαδοποιημένα, μιλούν στις επιτροπές και τις ολομέλειες, σε άλλες εκδηλώσεις στη βάση κοινής πλατφόρμας, προβάλλοντας τις πολιτικές θέσεις του ΚΕΑ σαν θέσεις της GUE/NGL. Ενώ την ίδια στιγμή αποσιωπούνται ή διαστρεβλώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ. Με βάση τα παραπάνω είναι προφανές ότι η GUE/NGL μετατρέπεται σε εργαλείο του ΚΕΑ.

Είναι χαρακτηριστικά τα πρόσφατα γεγονότα που αποδεικνύουν τις παραπάνω εξελίξεις:

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της GUE/NGL (Απρίλης 2014), η πρόεδρος της Ομάδας, που είναι στέλεχος του ΚΕΑ και της Die Linke, με πρόσχημα ότι η GUE – με βάση τις δημοσκοπήσεις – θα είναι πιο ενισχυμένη στο νέο ευρωκοινοβούλιο, επανέφερε το ζήτημα ότι η Ομάδα πρέπει να αποκτήσει ενιαίους κανόνες λειτουργίας και θέσεις για να μπορεί να διαπραγματεύεται να παίζει πιο υπέυθυνο ρόλο.

Είναι χαρακτηριστικές επίσης οι δηλώσεις ευρωβουλευτή του Αριστερού Κόμματος Σουηδίας, με αφορμή κριτική που του έκανε ένας συντηρητικός ευρωβουλευτής, όπου κάνει επίθεση στο ΚΚΕ και θέτει ευθέως θέμα αποπομπής του Κόμματος από την GUE/NGL. Ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής τη GUE δήλωσε ότι αμφισβητεί τη συμμετοχή του ΚΚΕ στην ευρωομάδα, γιατί έχει ακόμη ως σύμβολο το σφυροδρέπανο!!!

Ήδη μεθοδεύεται η συνεργασία της GUE/NGL με άλλες ομάδες του ευρωκοινοβουλίου, όπως οι Σοσιαλιστές και οι Πράσινοι, στο όνομα της δημιουργίας δήθεν «αριστερού μπλόκ».

Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του υποψηφίου προέδρου του ΚΕΑ για την Κομισιόν, Α.Τσίπρα ότι η τήρηση της δημοκρατικής λειτουργίας της ΕΕ επιβάλλει να λάβει διερευνητική εντολή ο Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν. Αναφέρεται μάλιστα σε δύο στρατηγικές εντός της ΕΕ, μία δημοκρατική και μια αντιδημοκρατική που εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κάμερον. Κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι υπέρ της «δημοκρατικής» στρατηγικής στην ΕΕ τάσσονται οι υπερασπιστές του Γιούνκερ και του Σούλτς!!! Τα ανοίγματα του κ. Τσίπρα βαφτίζονται υπεράσπιση της δήθεν δημοκρατίας στην ΕΕ, κοροϊδεύοντας ξεδιάντροπα τους λαούς της Ευρώπης.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η παραμονή του ΚΚΕ σε μία ομάδα που κυριαρχούν δυνάμεις, οι οποίες έχουν στηρίξει ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις, συμμετείχαν και συμμετέχουν σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις και πρωτοστατούν στον αντικομμουνισμό όχι μόνο θα ήταν επιζήμια για την ιδεολογική, πολιτική και οργανωτική αυτοτέλεια του Κόμματος και της δράσης του στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά θα δημιουργούσε συγχύσεις και θα αξιοποιούνταν, έτσι ώστε αυτές οι δυνάμεις να έχουν ως άλλοθι το ΚΚΕ για τις απαράδκετες επιλογές τους. Θα γινόταν τροχοπέδη για την προώθηση της στρατηγικής υπέρ της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας και στην Ευρώπη και για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει ακούραστα τις προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος, την ανάπτυξη διμερών σχέσεων με τα Κομμουνιστικά Κόμματα που εκπροσωπούνται στο ευρωκοινοβούλιο, με δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Θα δίνει το αγωνιστικό του παρών στις Διεθνείς και Περιφερειακές Συναντήσεις και θα δυναμώσει τη δουλειά του στο πλαίσιο της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ των 29 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Ευρώπη, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κόμματά της και την πολιτική της, για την ανάπτυξη της κοινής δράσης για τα συμφέροντα των λαών».

Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».