Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Οι Αμερικάνικες Βάσεις στην Ελλάδα και η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο

      Οι αμερικανικές βάσεις εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα το 1953. Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατήγγειλε τότε τη νέα πολεμική συμφωνία. Ανάμεσα στα άλλα τόνιζε:
     «Η καινούργια συμφωνία μάς φέρνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον αμερικάνικο πόλεμο. Βάζει ανεξέλεγκτα και απεριόριστα στην πολεμική διάθεση των Αμερικανών όλο το έδαφος της πατρίδας
μας, με όλο τον πληθυσμό της και όλα τα υλικά μέσα που βρίσκονται πάνω του. Και τη θανάσιμη πολεμική απειλή που κρέμεται πάνω απ' το κεφάλι μας, την κάνει πιο άμεση γιατί μετατρέπει την Ελλάδα σε αμερικανική ατομική βάση και σε πεδίο εφαρμογής του ατομικού και υδρογονικού πολέμου... Είναι ζήτημα αν η ιστορία μας γνώρισε άλλη πιο κατάπτυστη, ατιμωτική και προδοτική συμφωνία, που όχι μόνο δίνει στους Αμερικανούς απεριόριστη και ανεξέλεγκτη δικαιοδοσία για όλους και για όλα στην Ελλάδα, μα και απ' τα πριν και εν λευκώ εγκρίνει όλα όσα θα κάνουν οι γιάνκηδες επιδρομείς "συμφώνως προς τας μεταξύ των αρμοδίων αρχών των δύο κυβερνήσεων διεξαχθησομένας τεχνικάς συνεννοήσεις"»...

     Οι βάσεις στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν και συμμετείχαν στον πόλεμο των 6 ημερών στη Διώρυγα του Σουέζ το 1973 και στην επιδρομή των Ισραηλινών στο Λίβανο, κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974. Επίσης, συμμετείχαν κατά την επιδρομή των ΗΠΑ ενάντια στη Λιβύη το 1986, κατά την περίοδο της επίθεσης στον Περσικό Κόλπο το 1991, αλλά και σε όλες τις επεμβάσεις των αμερικανοΝΑΤΟικών από τότε, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη.
     Μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις κατά της επίσκεψης Πομπέο, του «Στρατηγικού Διαλόγου» και της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις βάσεις, ο λαός μας θα πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα για να τους χαλάσει τα σχέδια.
     Να δυναμώσει την πάλη του, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια. Να αναπτυχθούν αγώνες σε κάθε γωνιά της χώρας μας, ενάντια στη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορα. Να κλείσουν όλες οι βάσεις και η βάση της Σούδας, που αποτελούν πολεμικά ορμητήρια των ιμπεριαλιστών. Αποδέσμευση ΤΩΡΑ από ΝΑΤΟ - ΕΕ.
«Ούτε γη, ούτε νερό, ούτε αέρα στους φονιάδες των λαών».

Το Χρονολόγιο των Βάσεων

Ιούλιος 1947: Παραχώρηση διευκολύνσεων στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Αεροπορικών Μεταφορών της αμερικάνικης πολεμικής αεροπορίας, που επιτρέπει την ελεύθερη διέλευση των αεροσκαφών της.
Φεβρουάριος 1949: Σύναψη συμφωνίας η οποία παραχωρεί το δικαίωμα στον 6ο Στόλο το δικαίωμα να διεξάγει περιορισμένες ασκήσεις εκπαίδευσης.
1952: Ταυτόχρονη ένταξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, μόλις τρία χρόνια από την ίδρυση του.
12 Οκτωβρίου 1953: Υπογράφεται συμφωνία παραχώρησης ελληνικού εδάφους στις ΗΠΑ για ανέγερση στρατιωτικών βάσεων. Στην συμφωνία περιέχεται το "καθεστώς ετεροδικίας", δηλαδή η κατοχύρωση πλήρους ασυλίας για το προσωπικό των βάσεων.
Οκτώβριος 1954: Δημιουργείται η βάση τηλεπικοινωνιών στο Ηράκλειο Κρήτης.
Μάιος 1955: Δημιουργία αεροπορικής βάσης στο Ελληνικό.
13 Ιουλίου 1959: Δημιουργία της βάσης της Σούδας, η οποία μπορεί να δεχτεί ολόκληρο τον 6ο Στόλο και να τον υποστηρίζει διοικητικά.
30 Δεκεμβρίου 1959: Σύναψη μυστικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ για αποθήκευση πυρηνικών όπλων σε ελληνικό έδαφος. 
1960: Υπογράφονται οι τεχνικές συμφωνίες εγκατάστασης. 
1961: οι πρώτοι πύραυλοι Honest john, έρχονται και τίθενται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Σεπτέμβριος 1963: Δημιουργείται η βάση της Νέας Μάκρης, μεγάλο κέντρο στρατιωτικών επικοινωνιών.
Ιανουάριος 1973: Συμφωνία μεταξύ Χούντας και ΗΠΑ για ελλιμενισμό του 6ου Στόλου στο λιμάνι της Ελευσίνας.
1977: Υπογράφεται η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας (DCA) μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ, που έθετε εκ νέου το ζήτημα των βάσεων. Η συμφωνία αυτή δεν επικυρώθηκε ποτέ από ελληνικής πλευράς.
1980: Επάνοδος της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ, παρ' ότι το κυπριακό δεν έχει λυθεί.
Ιούνιος 1981: Διακοπή των διαπραγματεύσεων για τις βάσεις, λόγω των επικείμενων εκλογών.
15 Ιουλίου 1983: Ύστερα από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και παρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ υπογράφει την παραμονή των βάσεων.
6 Ιουλίου 1990: Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπογράφει την συμφωνία για παραμονή των βάσεων, η οποία προβλέπει την κατ' έτος ανανέωση της. Με βάση αυτή την συμφωνία η παραμονή των βάσεων ανανεώνεται μέχρι σήμερα.

Στην Ανατολική Μεσόγειο

Έχουν περάσει 8 χρόνια, από το 2011, που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Συρία. Κάτω από σύνθημα του αντί - Τζιχαντικού αγώνα και με συνεχείς τις γνωστές προβοκάτσιες περί χημικών όπλων, βάθαινε συνεχώς η επέμβαση των ΗΠΑ, της Ε.Ε. και πολύ σύντομα και της Ρωσίας. Ο πραγματικός λόγος δεν είναι άλλος από τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας. Η εμπλοκή Ελλάδας προχωράει συνλεχώς με γρήγορα βήματα. με αποστολές ναυτικών δυνάμεων περιπολίας κτλ. Τα αποθέματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στο Αιγαίο φέρνουν το λαό μας μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις. Ο ρόλος των βάσεων είναι καταλυτικός και άκρως επικίνδυνος για την ασφάλεια του λαού. Ερηνική διέξοδος μέσα σε αυτά τα πλαίσια του ανταγωνισμού μεταξύ των άρχουσων τάξεων των κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, δεν υπάρχει. Ο παρακάτων χάρτης δείχνει την συγκέντρωση των στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Η Τουρκία προειδοποιεί και απειλεί για «θερμές εξελίξεις» στην περιοχή

     Το αντιλαϊκό παζάρι εκτείνεται σε όλη τη ζώνη Βόρειας Αφρικής - Νοτιοανατολικής Μεσογείου - Μέσης Ανατολής ενώ οι πυκνές εξελίξεις σε όλα τα ανοιχτά (στρατιωτικά και διπλωματικά) μέτωπα περιπλέκουν ευρύτερες γεωπολιτικές κόντρες, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα συνεχιζόμενα παζάρια για Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, συνδιαχείριση υδρογονανθράκων.
     Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που έκανε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του κόμματός του είπε ότι «οι εξελίξεις στο Ιντλίμπ (σ.σ. όπου οξύνεται το αλισβερίσι της Τουρκίας με τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία) επανέρχονται και η Λιβύη μπορεί να είναι αιτία για να θερμανθούν τα νερά στη Μεσόγειο», υποστηρίζοντας ότι «η αποφασιστική στάση μας στη Μεσόγειο άρχισε να γίνεται αποδεκτή». Αναδεικνύοντας μάλιστα ότι η ατζέντα και το εύρος των παζαριών μεγαλώνουν, ο Τούρκος ηγέτης σημείωσε ότι «λόγω της σθεναρής στάσης της Τουρκίας η κατάσταση που δημιουργείται μετά το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη (σ.σ. τη δοτή κυβέρνηση του Σάρατζ) στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται σταδιακά αποδεκτή από εμπλεκόμενα μέρη» και «ειδικά απ' την Ελλάδα».
     Αναφερόμενος ο Τούρκος Πρόεδρος στη νέα αεροναυτική αποστολή της ΕΕ στα ανοιχτά της Λιβύης την κατήγγειλε λέγοντας ότι στόχος της είναι «η παρέμβαση στις εξελίξεις στην περιοχή» και ότι «η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να παίρνει αποφάσεις για τη Λιβύη». Βεβαίως, η αποστολή της ΕΕ, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με το πρόσχημα, αυτήν τη φορά, του «εμπάργκο όπλων» (η προηγούμενη επιχείρηση, «Σοφία», ήταν υποτίθεται για την προστασία των προσφύγων - μεταναστών) εξυπηρετεί τα σχέδια του ευρωενωσιακού κεφαλαίου για διείσδυση στην περιοχή. Το ίδιο επιχειρούν και οι αστικές τάξεις της Τουρκίας και των άλλων χωρών που παρεμβαίνουν. Ετσι, με θράσος ο Ερντογάν επανέλαβε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φ. Σάρατζ στην Τρίπολη μέχρις ότου αποκαταστήσει την κυριαρχία σε όλη τη χώρα».
     Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στο τρίτο ερευνητικό σκάφος (εκτός από τα «Γιαβούζ» και «Φατίχ») που η Τουρκία θα στείλει στην περιοχή τον επόμενο μήνα. Επίσης, τουρκικά ΜΜΕ επανέφεραν χτες την άφιξη του «Ορούτς Ρέις» στην περιοχή, εν αναμονή και της «πρωτοκόλλησης της συμφωνίας» Ερντογάν - Σάρατζ.
     Ενδεικτική είναι όμως και η συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό πρακτορείο «Μπλούμπεργκ» ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι «η Τουρκία νιώθει ανεμπόδιστη με δεδομένες (και) τις προσπάθειες των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χώρα στη δυτική συμμαχία».

Ξανά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

     Στο μεταξύ, η Αγκυρα επανέφερε τις προκλήσεις και για τη Θράκη. Σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, κατήγγειλε την Αθήνα για παραβίαση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και μίλησε για «τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», η οποία μάλιστα «ήταν τουρκική εδώ και αιώνες και θα παραμείνει τουρκική». Ακόμα, ο εκπρόσωπος του (κυβερνώντος κόμματος) ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε πως «το να αποκαλείται η τουρκική μουσουλμανική μειονότητα ως "ελληνική μουσουλμανική μειονότητα" είναι μια ρατσιστική προσέγγιση».
     Πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ σχολίασαν ότι στην Ελλάδα «διαβιοί με όρους απόλυτης ισονομίας και ισοπολιτείας μια μόνο μειονότητα: Η μουσουλμανική. Αρκεί μια απλή ανάγνωση της Λοζάνης για να το αντιληφθεί κανείς».



Άδηλος

Κείμενο με βάση αρθρογραφία από 902.gr - Ριζοσπάστη - Δρόμοι της Ειρήνης

Καρλ Μαρξ

«Ο κομμουνισμός δεν είναι για μας μια κατάσταση πραγμάτων που πρόκειται να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδανικό προς το οποίο πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό την πραγματική κίνηση που καταργεί την παρούσα κατάσταση πραγμάτων».